Informatie en werkjes
Bij dit onderdeel van de website kun je informatie, oproepjes en wat werkjes voor thuis zien.
Sommen oefenen
De laatste tijd zijn we flink bezig met het oefenen van sommen. Sommen leer je niet zomaar, dat is vooral héél veel oefenen (en soms ook een beetje uit het hoofd leren). Ook thuis kunnen de kinderen met sommen aan de slag.
Gisteren hebben alle kinderen een blad meegekregen met hierop de dubbelsommen en de 'verliefde getallen' (getalparen die samen als antwoord 10 hebben). Dit zijn sommen die handig zijn om uit het hoofd te kennen.
Ook op internet zijn er veel leuke spellen te vinden om sommen mee te oefenen. Hieronder de websites:
Ballonnenspel:
http://www.onlineklas.nl/flash/erbij%20en%20eraf.html
Kies de moeilijkheid (erbij/ eraf/ beide en sommen tot 10/ tot 20 makkelijk/ tot 20 moeilijk) en klik op de ballon. Als je op F11 klikt, maak je het scherm groot, dan kun je gemakkelijker spelen.
Erbij en eraf-sommen tot 10 oefenen:
http://kids.rendierhof.nl/online/auto3/auto3.html
Sommen oplossen door het antwoord in te typen (met plaatjes ter ondersteuning):
http://www.science-animations.com/support-files/calculate.swf
Op dit moment oefenen we met erbij-sommen tot 20 (eenvoudig, soms al een keer met een sprong over het tiental) en eraf-sommen tot 10.
Voor de papa's en mama's die het handig vinden om de dubbelsommen en verliefde getallen op een rijtje te hebben:
Dubbelen: Verliefde getallen:
0 + 0 = 0 0 + 10
1 + 1 = 2 1 + 9
2 + 2 = 4 2 + 8
3 + 3 = 6 3 + 7
4 + 4 = 8 4 + 6
5 + 5 = 10 5 + 5
6 + 6 = 12 6 + 4
7 + 7 = 14 7 + 3
8 + 8 = 16 8 + 2
9 + 9 = 18 9 + 1
10 + 10 = 20 10 + 0
Woordjes met 2 letters lezen
Deze week hebben we de laatste letter geleerd. Het is de komende periode belangrijk om deze letters goed te blijven oefenen, zodat de kinderen ze vlot kunnen oproepen. Vooral de tweetekenklanken (zie hieronder bij 'Letters herhalen en oefenen) zijn nog moeilijk voor veel kinderen, deze herhalen we dus regelmatig.
Nu gaat het belangrijk worden dat de kinderen steeds vlotter woordjes kunnen lezen. Woorden met 2 letters moeten ze eigenlijk op dit moment al vlot en foutloos kunnen lezen, zonder deze letter voor letter te hakken. Dit zou je ook thuis met je kind kunnen oefenen. Je kunt de woordjes op een vel papier schrijven of typen, of losse kaartjes maken, waarop je de woordjes zet. Deze kun je dan flitsen (= snel laten zien) en het kind moet dan proberen om het woord vlot én goed te zeggen. Woordjes die niet goed gaan, kun je even aan de kant leggen, en deze later nogmaals herhalen. Als je dit dagelijks doet, zul je zien dat het steeds sneller en beter gaat.
Woordjes die je zou kunnen oefenen:
de - je - ze - me - te - we (fopwoordjes!, want je schrijft ze anders dan je ze zegt)
jij - mij - wij - hij - zij
een, aan, en, ook, uit, op, om, ik, in, is, af, of, er, jou, hou, uur, mee, nee, zee, moe, koe, doe, toe
Wanneer dit goed loopt, kun je ook woorden met 3 letters gaan oefenen. Ook deze woorden mogen de kinderen niet meer hakken, maar ze moeten ze meteen zeggen of 'zingend lezen'.
Oefenen met het rekenrek
In de klas werken we veel met het rekenrek. Het is daarom voor de kinderen handig als ze snel het aantal dat op het rekenrek staat, kunnen noemen. In de klas oefenen we dit soms met een spelletje op het bord. Dit spelletje kun je ook thuis op de computer doen.
Hieronder de links naar 2 spellen om te oefenen met het rekenrek:
http://www.fi.uu.nl/rekenweb/webschool/groep3/welcome.xml?view=student&onderdeel=10&extra=0&navigation=yes
http://www.hethofderspelen.nl/Rekenrekje20/HTML/frame.htm
Letters herhalen en oefenen
Vandaag zijn we weer goed van start gegaan. De eerste dagen zijn we nog even bezig met het herhalen van de letters. Het is fijn als kinderen thuis de letters ook regelmatig oefenen. Dit kan door de letters die we hebben aangeboden op een vel papier te schrijven, deze aan te wijzen, en de kinderen de letters te laten benoemen. In de klas laten we kinderen ook benoemen wat voor soort letter het is (medeklinker, korte klank, lange klank of tweetekenklank). Dit is een belangrijke oefening, want dit is iets wat ze de komende jaren bij het vak spelling veel nodig zullen hebben!
De letters die tot nu toe aangeboden zijn, en die je thuis met de kinderen kunt oefenen:
Medeklinkers: b, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, r, s, t, v, w, z
Korte klanken: a, e, i, o, u
Lange klanken: aa, ee, oo, uu
Tweetekenklanken: ij, ie, ui, ou, oe, ei, au, eu
Je kunt de oefening ook andersom doen: noem een letter en laat het kind deze letter opschrijven. Deze oefening is voor de kinderen een stuk moeilijk dan de eerste oefening!
Maak jouw eigen website met JouwWeb